Vragen over de doop

Hoe zit het met de kinderdoop en volwassenedoop?

In BapNoord kennen we de volwassendoop. We vinden het persoonlijke geloof erg belangrijk. Pas als iemand kiest om te geloven, gaan we hem of haar dopen.

In andere kerken worden kinderen gedoopt. Dat komt omdat er wordt gedacht vanuit het verbond. God sloot een verbond met Abraham en hij is de vader van alle gelovigen. Als je gelooft, hoor je bij dat verbond. In het Jodendom werd de besnijdenis als uiterlijk teken gebruikt, bij kerken de doop.

Een andere reden is dat er ook in de Bijbel kinderen werden gedoopt. In een aantal Bijbelteksten lees je dat als iemand tot geloof komt, zijn hele huis gedoopt wordt. Dus inclusief slaven en kinderen.

Als Baptisten richten we ons meer op het dopen na persoonlijk geloof. We zien dat terug in de Bijbel waarin mensen zelf kiezen of ze in Jezus willen geloven. Eigenlijk zoals Petrus ook zegt in Handelingen: bekeer je én laat je dopen.

Wat gebeurt er nadat je gedoopt bent?

Dopen is mooi. Een unieke ervaring. Je staat eigenlijk op als een nieuw mens. Dopen is een startmoment. Het is geen eindpunt.

Je ziet tegenwoordig dat veel mensen de keuze uitstellen om zich te laten dopen. Alsof je eerst een onderwijsprogramma moet doorlopen, eerst een bepaalde leeftijd moet hebben of een bepaalt aantal jaren gelovig moet zijn. Maar in de Bijbel is dat heel anders: bekeer je en laat je dopen. Niet eerst een clubavond of ander onderwijs.

En als je dan gedoopt bent… Dan begint het eigenlijk allemaal!

Waarom is het zo moeilijk om de keuze te maken om je te laten dopen?

Veel mensen ervaren strijd als ze zich laten dopen. Bijvoorbeeld:

  • Ik weet het nog niet 100% zeker. Maar… zul je dat ooit zijn?
  • Ik moet minimaal een x aantal jaar laten zien dat ik echt christen ben. Maar… de Bijbel zegt: ‘bekeer je en laat je dopen’.
  • Ik moet op het podium mijn getuigenis vertellen en voor een groep staan. Maar… er zijn in BapNoord ook andere vormen mogelijk.

Ben ik pas behouden als ik me laat dopen?

Nee, zeker niet. Als je gelooft ben je behouden. Meer is er niet nodig. Maar dopen is wel een zichtbaar getuigenis voor de mensen om je heen en voor de geestelijke wereld. Daarnaast laat je zien dat je geloven in daden omzet.

Wil je je laten dopen?

Gaaf, laat het zo snel mogelijk aan je ouders, vrienden en jeugdleiders weten!

De Bijbel over dopen

In BapNoord dopen we mensen die in Jezus geloven. Dat doen we door onderdompelen. Je gaat helemaal kopje onder: op die manier wordt symbolisch uitgedrukt dat iemand ‘schoongewassen’ wordt van zijn of haar zonden.

Wat zeggen we als we dopen?

Dan zeggen we: “Op grond van je getuigenis en geloven, dopen we je in de naam van de Vader, Zoon en Heilige Geest. Begraven met Christus in de doop, opgewekt om te wandelen in een nieuw leven.”

We doen dat naar aanleiding van Matteüs 28:19 waarin Jezus Zijn leerlingen opdracht geeft om te dopen. Er staat: “Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest…”

Wat zegt de Bijbel nog meer?

In de Bijbel staan verschillende verhalen over mensen die worden gedoopt. Denk bijvoorbeeld aan Johannes de Doper die mensen in de Jordaan doopte. In de Bijbel zie je dat mensen zich bekeerden en direct lieten dopen.

Misschien wel het bekendste verhaal over de doop, is de doop van Jezus zelf. Zo wordt Gods gerechtigheid vervult. En is het ook een voorbeeld voor ons. Als Jezus (die zonder zonde was) zich al liet dopen, hoe goed is het voor ons dan om je te laten dopen…